1150 g | cukr krupice | |
500 g | borůvky | |
500 g | maliny | |
0.3 lžičky | kyselina citronová | |
1 balíček | Gelfix Klasik 1:1 |
Než začneme vařit džem, připravíme si asi 5 čtvrtlitrových sklenic s víčkem. Sklenice i víčka důkladně umyjeme v horké vodě a pak vysušíme. Maliny s borůvkami nasypeme do velkého hrnce a lehce je pomačkáme třeba šťouchadlem na brambory. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru, smícháme s ovocem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty. K ovoci přidáme zbytek cukru, opět za stálého míchání přivedeme k varu (ovocná směs musí probublávat) a vaříme 5 minut. Před koncem vaření nasypeme do džemu asi 1/4 lžičky kyseliny citronové a zamícháme. Malinovo-borůvkový džem ihned plníme do sklenic, které zaděláme víčkem a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Džem je výborný na čerstvý chléb s máslem, bílé pečivo, palačinky i koláče.
Tipy na domácí mošty, džemy a ovocné protlaky
Stále v našich domácnostech zůstavají velmi oblíbené mošty a protlaky z nejrůznějšího ovoce. Proto v tomto článku najdete několik rad, jak správně zpracovat ovoce do těchto dobrot.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena