Máslo necháme změknout. Zašleháme do něj žloutek s vejcem. Mouku smícháme s cukrem a kypřícím práškem a prosejeme. Pak jej zapracujeme do těsta. Podle potřeby přidáváme mléko. To přidáváme proto, aby se těsto nelepilo.
Těsto necháme uležet a připravíme si oblíbenou náplň - tvarohovou, makovou, povidlovou. Záleží na chuti. Uleželé těsto vyválíme na placku asi 2 - 3 mm vysokou a vykrajujeme z ní malé koláčky. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem. Malé koláčky zdobíme - plníme až na plechu. Pečeme je v předehřáté troubě dozlatova.
Během pečení si rozpustíme máslo a smícháme jej s rumem. Horké upečené koláčky jím potřeme a obalíme je v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. Máslo s rumem nemusíme použít.
Malé koláčky naskládáme do krabičky a po patrech prokládáme alobalem. Poslední je alobal a koláčky necháme uležet do druhého dne.