1 špetka | sůl | |
5 ks | vejce | |
250 g | máslo | |
130 g | cukr moučka | |
100 g | hrubá mouka | |
150 g | vlašské ořechy | |
150 g | mletý mák | |
0.4 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
2 lžíce | citronový sirup | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání | ||
na potření | ||
meruňkový džem |
Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout. Ořechy nasekáme tyčovým mixérem nebo je umeleme. Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky a znovu do pěny vyšleháme . Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslovou pěnu promícháme s mákem, ořechy a citronovým sirupem (nebo jiným sirupem nakyslé chuti). Mouku promísíme se špetkou soli a kypřícím práškem do pečiva, vmícháme k oříškovo makové hmotě. Nakonec do těsta zlehka zabalujeme ušlehaný sníh z bílků.
Vyšší kulatou koláčovou formu, nebo velkou dortovou formu, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy rozetřeme husté těsto. Pečeme pozvolna v předem vyhřáté troubě, při 150 °C asi 40 minut. Zda není uvnitř koláč ještě syrový kontrolujeme zapíchnutím špejle. Hned ji zase vyjmeme a při správně upečeném koláči zůstane špejle suchá, nelepí od těsta.
Upečený makovník vyjmeme z formy a ještě teplý potřeme meruňkovým džem.necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem. Nebo makovec rozřízneme (až po vychladnutí) a džemem namažeme uvnitř, znovu slepíme.
Pečeme s mákem: Recept na jemný makovec krok za krokem
Vděčný moučník pro každou příležitost. Vyzkoušejte recept na výborný makovec, který je velmi jemný, vláčný a takto vydrží i několik dní, pokud nezmizí ze stolu hned po upečení.
Recept na makový závin krok za krokem
Makový závin jako od babičky. S naším návodem se nemusíte bát ani přípravy kynutého těsta. S těstem se dobře pracuje, netrhá se. A tak věříme, že vás výsledek potěší.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena