těsto | ||
---|---|---|
150 g | hladká mouka | |
120 g | mletý mák | |
120 g | cukr moučka | |
125 g | máslo | |
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
3 lžíce | marmeláda |
Změklé máslo ušleháme s cukrem a s vajíčkem, přidáme mouku smíchanou s mákem a pak další sypké ingredience. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme hodinu v lednici odležet. Z těsta poté odlamujeme kousky, z kterých tvarujeme zhruba dvoucentimetrové kuličky, které vyskládáme na plech vyložený pečícícm papírem. Nakonec do každé kuličky uděláme důlek obráceným koncem vařečky. Na špičku nože pak nabíráme marmeládu a vkládáme do důlků. Makové cukroví pečeme v troubě při 150 stupních Celsia asi 15 minut. Podáváme s ostatními druhy cukroví jako sladké pohoštění na vánoční stůl.
Zdravé vánoční cukroví: Pečení bez cukru i mouky
Blíží se advent a s ním i doba vánočního pečení, protože cukroví zkrátka nemůže na našich svátečních stolech chybět. Ale vážně se to ani letos neobejde bez té spousty cukru, tuku a bílé mouky? Co tentokrát vánoční pečení zkusit trochu jinak, možná méně tradičně, ale za to zdravěji?
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena