těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
1 ks | kypřicí prášek do pečiva | |
200 g | cukr moučka | |
550 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
500 g | brambory vařené | |
200 g | máslo ( nebo tuk ) | |
na potření | ||
vejce | ||
náplň | ||
200 ml | mléko | |
100 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | citronová kůra | |
50 g | švestková povidla | |
350 g | mletý mák | |
1 balíček | skořicový cukr |
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Náplň připravíme vymícháním mletého máku v horkém mléce a přidáním povidel. Pro dochucení přidáme cukry a nastrouhanou citronovou kůru.
Na vál dáme mouku, pomleté brambory a ostatní přísady, zpracujeme v těsto, které rozdělíme na 3 části. Každou část vyválíme na obdélník 30 x 40 cm, potřeme náplní a po délce z obou stran do středu stočíme v ruličky. Pak nakrájíme na 5 cm široké pásky.
Maková kopýtka přeneseme na plech, potřeme vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Maková kopýtka podáváme třeba k odpolední kávičce, ale výborná jsou také na snídani.
Koláče z plechu: Ovocné, tvarohové i s mákem
Jaká by to byla předzvěst skvělého víkendu bez sladké vůně linoucí se z trouby. Připravili jsme pro vás 8 receptů na koláče, na které nedáme dopustit.
Autor:Libuška včelička
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena