1 stroužek | česnek | |
sůl | ||
2 ks | vejce | |
4 lžíce | strouhanka | |
500 ml | mléko | |
1 ks | cibule | |
1-2 ks | rajče | |
500 g | makaróny | |
2 ks | lilek | |
150 g | gouda | |
4 lžíce | olivový olej | |
mletý černý pepř | ||
250 g | listový špenát (mražený) | |
2 balíčky | instatní bílá omáčka |
Špenát necháme povolit. Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky, osolíme a necháme je asi 15 minut odležet, aby pustily šťávu. Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Goudu nastrouháme. Máslem nebo olejem vymažeme zapékací formu nebo misku.
Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem na něm pomalu restujeme dozlatova. Pak přidáme špenát, který dusíme asi 5 minut, osolíme a opepříme ho. Necháme jej okapat.
Lilky osušíme. V další pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a kolečka lilků v něm osmažíme. Makaróny uvaříme podle návodu al dente a scedíme. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Mléko přivedeme do varu, vmícháme do něj instantní omáčku. Po chvilce vaření přidáme 100 g strouhaného sýra, vmícháme vejce a omáčku ochutíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
Do formy navrstvíme lilky, špenát a makaróny, zasypeme vše strouhankou a zalijeme omáčkou. Nakonec vše posypeme zbylým sýrem.
V troubě zapékáme asi 30 minut. Makarónový nákyp s lilky ihned podáváme. Do receptu můžeme přidat krůtí nudličky nebo sójové maso.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena