Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Vepřové maso podle potřeby očistíme, zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na kostičky.
V papiňáku rozehřejeme sádlo, ale můžeme i olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Když je cibule růžová, přidáme kostky masa a zprudka je osmahneme. Základ guláše osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, majoránkou, paprikou a podle chuti přidáme masox a chilli koření. Nakonec přidáme česnek a vše jen velmi krátce osmahneme a zamícháme, aby paprika nezhořkla.
Základ zalijeme vroucí vodou, uzavřeme, zmírníme teplotu na polovinu dusíme asi 45 minut. Mezitím si očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky 1 x 1 cm. Pak hrnec opatrně otevřeme a vypečený základ opět zalijeme zhruba litrem vroucí vody. Guláš přivedeme k varu, vsypeme připravenou papriku a jen několik minut společně povaříme, aby paprika pouze změkla a nerozvařila se.
Před zahušťováním naposledy ochutnáme, doplníme podle chuti koření, a pokud se nám zdá vepřový guláš málo hutný, můžeme přidat kostku masoxu, a kdo má rád ostřejší, může přidat chilli koření.
Maďarský vepřový guláš zahustíme polohrubou moukou, kterou rozkvedláme asi ve 2 dl studené vody a za stálého míchání pomalu přiléváme do vroucího guláše. Lijeme, dokud se nám guláš nezdá tak akorát. Pak guláš povaříme ještě tak 5 minut a můžeme podávat.
Maďarský vepřový guláš je nejlepší druhý den, podávaný s bramborovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem a pivem.
Doporučení: Po vypečení základu doporučuji tuto hmotu přelít do běžného hrnce a pokračovat v něm, případná připálenina v papiňáku nám pak guláš nenahořkne.