těsto | ||
---|---|---|
5 lžic | máslo | |
2 lžíce | med | |
200 g | müsli | |
náplň | ||
500 g | jablko | |
500 ml | voda | |
6 ks | hřebíček | |
6 lžic | cukr krystal | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
1 ks | skořice celá | |
2 balení | vanilkový pudinkový prášek | |
krém | ||
250 g | tvaroh | |
cukr moučka | ||
250 g | mascarpone | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
na ozdobu | ||
skořice mletá | ||
lupínky mandlí |
1. V misce si smícháme sypané müsli (případně lze nahradit ovesnými vločkami smíchanými s ořechy), rozpuštěné máslo a med. Přemístíme do vymazané dortové formy, vytvarujeme dno dortu a pečeme 10 minut v rozehřáté troubě na 175 °C.
2. V 0,5 l studené vody rozmícháme oba pudinky, jablka očistíme, nakrájíme na malé kostičky a společně dáme do nepřilnavé vysoké pánve nebo hrnce. Přidáme třtinový cukr, celou skořici, hřebíček, citronovou šťávu a vaříme za stálého mícháni do zhoustnutí. Ochutnáme, zda je sladkost v pořádku, případně dosladíme. Celé koření vyjmeme. Náplň necháme trochu vychladnout a navrstvíme na vychladlý korpus.
3. Nakonec si připravíme tvarohový krém. Předšleháme smetanu, přidáme mascarpone a došleháme, ale ne příliš dlouho, aby se mascarpone nesrazilo. Nakonec smícháme s tvarohem (ve vaničce). Ochutnáme a případně dosladíme moučkovým cukrem a navrstvíme na vrch dortu.
4. Müsli dort s jablky necháme ztuhnout v lednici pár hodin, nejlépe přes noc. Můžeme ještě posypat skořicí a okolo přitisknout mandlové lupínky. Müsli dort podáváme vychlazený, nakrájený na klínky.
Posnídejte müsli: Sypané domácí, v podobě müsli tyčinek i v koláči
Müsli nemusí být jen kupované a plné cukru, lze si ho na spoustu způsobů připravit i doma. A vždy budete vědět, co je jeho součástí, co jíte. Oříška, semínka, sušené ovoce a vločky v té nejlepší kombinaci.
Recept na mechový dort krok za krokem
Oslavte jaro s nejzelenějším dortíkem. V našem receptu vám ukážeme, jak si ho připravit krok za krokem. Velmi efektní dort, který báječně vypadá i chutná.
Pečeme s jablky: Hraběnčiny řezy nikdy nezklamou!
Recept na jablečnou klasiku, kterou nám pekly už i naše babičky. Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe ještě teplé. Vychladnout ani nestihnou, protože se po nich hned zapráší.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena