omáčka | ||
---|---|---|
500 ml | mléko plnotučné | |
40 g | máslo | |
40 g | hladká mouka | |
1 špetka | sůl | |
podle potřeby | ||
3 lžíce | olivový olej | |
směs | ||
1 ks | cibule šalotka | |
300 ml | základní bešamelová omáčka | |
3 stroužky | česnek | |
400 g | čerstvý listový špenát | |
250 g | sýr ricotta | |
400 g | filet z lososa bez kůže | |
250 g | lasagne těstoviny | |
1 ks | citrón | |
podle chuti | ||
1 špetka | mletý černý pepř | |
1 špetka | sůl | |
na ozdobu | ||
150 g | parmezán |
1. Připravíme si jednoduchý bešamel. Ve středně velkém kastrolu na mírném ohni rozpustíme máslo. Poté jej zasypeme moukou, důkladně promícháme vařečkou a necháme asi minutu osmahnout.
Poté zalijeme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky. Hotový bešamel odstavíme z plotny.
2.Na větší pánvi necháme rozpálit olej a zpěníme najemno pokrájenou šalotku a česnek. Vmícháme sýr ricotta a necháme dobře rozpustit. Vsypeme nasekaný listový špenát, osolíme, opepříme a vlijeme 2/3 připraveného bešamelu. Poté pečlivě promícháme a odstavíme z ohně.
3. Lososa nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Do zapékací mísy rozprostřeme vrstvu špenátové směsi, obložíme plátky lososa a plátky lasagní. Postup opakujeme cca čtyřikrát. Poslední vrstvu lasagní přelijeme bešamelem a zasypeme najemno nastrouhaným parmazánem.
4. Lososové lasagne s listovým špenátem a bešamelem pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 50 minut. Podáváme ihned po upečení jako skvělý a sytý hlavní chod. Můžeme doplnit lehkým salátkem.
Cuketové lasagne krok za krokem: Letní oběd na jedničku
Zkuste oblíbené lasagne netradičně. S cuketou místo těstovin ve vegetariánské verzi vykouzlíte lehký a zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena