Vyzkoušejte recept na přípravu lososa s hráškovým pyré se smetanou. Pokrm podáváme jako hlavní chod. Hráškové pyré můžeme doplnit bramborovou kaší. Pokud máte dost času, připravte obojí, tím chuť hlavního chodu jen zdokonalíte.
4 lžíce | olej | |
2-3 lžíce | máslo | |
100 g | šalotka | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
100-150 ml | zeleninový vývar | |
400 g | hrášek mražený | |
250 ml | smetana 33 % | |
4 porce | losos s kůží á 200 g | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
4 plátky | citron |
Porce lososa očistíme, osolíme a kůži 2 - 3 řezy nakrojíme (pouze kůži, nikoliv maso). V misce prošleháme citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. V takto připravené omáčce promneme porce lososa a necháme v chladu asi 20 minut odležet. Mezitím si připravíme hráškové pyré. Šalotku oloupeme nasekáme najemno a necháme na lžíci másla zesklovatět. Pak přidáme hrášek, krátce orestujeme a vše podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a zvolna povaříme doměkka. Měkký hrášek rozmixujeme, podle potřeby zředíme vývarem a nakonec pyré propasírujeme přes síto. Na zahřáté pánvi pečeme lososa nejdříve kůží dolů dozlatova. Až ryba z boku zbělá do výše asi 1,5 cm, lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 minut. Pak do pánve přidáme 2 lžíce čerstvého másla, které necháme rozpustit a ještě vše asi minutu prohřejeme. Ryba tím získá velmi dobrou chuť. Upečeného lososa rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s hráškovým pyré, ale chutná i s bramborovou kaší.
Vaříme s hráškem: Jednoduchý hráškový krém krok za krokem
Recept z čerstvého zeleného hrášku na velmi rychlou a jednoduchou polévku, kterou si můžeme připravit se smetanou i bez. Podle fotoreceptu ji zvládne úplně každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena