0.5 lžičky | sůl | |
80 g | máslo | |
110 ml | smetana ke šlehání | |
1 lžička | vanilkový extrakt | |
200 g | třtinový cukr |
Předem si připravíme a přesně navážíme všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi. Nejprve si tedy rozehřejeme máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujeme po 15 vteřinách). Odměříme si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejeme, opět si můžeme pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké. Do smetany si poté můžeme rovnou přidat vanilkový extrakt, který však můžeme i vynechat. Cukr si můžeme rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavíme na plotnu a na středním plameni mícháme a rozpouštíme. Rozmícháme i všechny hrudky, aby nám poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký a neztuhl by do požadovaného tvaru. Po úplném rozpuštění cukru postupně přiléváme horkou smetanu a stále mícháme. Po spojení cukru se smetanou vlijeme po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále mícháme, dokud se vše nespojí, poté odstavíme z plotny. Čím lepší sůl zvolíme, tím lepší bude celkově výsledný slaný karamel, zde jsme použili růžovou himalájskou sůl. Připravíme si jakékoliv silikonové formičky s preferovanými tvary. Lze použít formičky na led či pralinky. Lžičkou plníme jednotlivé důlky ve formičkách, necháme vychladnout a vložíme na chvíli do mrazáku pro úplné ztuhnutí. Ztuhlá lízátka ze slaného karamelu vyloupneme z formiček, zapíchneme do nich špilky a ihned podáváme.
Jak si s dětmi užít Mikuláše? Tvořte, bavte se a nezapomeňte na dobré skutky!
Je tu poslední měsíc v roce a nutno si přiznat, že prosinec má už od prvního dne své neodolatelné kouzlo. Pro děti nastává období mnoha příslibů a příchod Mikuláše je jedním z nich. Připravte dětem mikulášský den, jak se patří!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena