1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
200 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
400 g | švestky | |
150 g | cukr moučka | |
500 g | polohrubá mouka | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
cukr moučka | ||
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
hrubá mouka na vysypání |
1. Omyté a osušené švestky vypeckujeme. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C. Máslo necháme rozpustit v mikrovlnce a v mléce rozšleháme 1 vejce. Mouku prosejeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Pak přidáme cukr, mléko s vejcem a rozpuštěné máslo. Ze všech surovin vypracujeme řidší těsto.
2. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech a poklademe švestkami. Koláč pečeme přibližně 30 - 40 minut a ještě teplý posypeme moučkovým cukrem.
3. Litý švestkový koláč nakrájíme na porce a podáváme podle chuti ke kávě nebo čaji.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Křehký ostružinový koláč s ovesnou drobenkou krok za krokem
Ostružiny jsou teď v kurzu a v tomto koláči v kombinaci s vanilkovým krémem a fit drobenkou jsou dokonalé. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena