2 lžíce | olej | |
2-3 lžíce | červené víno | |
400 g | listové těsto | |
150 g | anglická slanina | |
1 ks | červená cibule | |
150 g | uzený sýr | |
250 g | kysané zelí | |
400 g | předvařená vakuovaná červená řepa | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
na potření | ||
1 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
sezamová semínka | ||
hrubá sůl |
Nejdříve si připravíme náplň. Předvařenou řepu nastrouháme nahrubo. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemné kostičky a necháme na menším množství oleje zesklovatět. Poté k cibuli přidáme zelí a lžíci vína a vše zvolna podusíme doměkka. Jakmile bude zelí měkké a veškerá tekutina se odpaří, vmícháme nastrouhanou červenou řepu. Směs ochutíme solí a podle potřeby okyselíme nálevem ze zelí a necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na tenký plát a radýlkem nakrájíme na obdélníky o velikosti asi 12 x 17 cm. Na každý obdélník položíme menší plátek slaniny, vychladlou náplň a strouhaný sýr. Pak obdélníky přehneme kratšími stranami k sobě a okraje taštiček pevně uzavřeme. Naplněné taštičky s červenou řepou, zelím a slaninou přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí nebo sezamovým semínkem a upečeme v předehřáté troubě na 220 °C dozlatova. Listové taštičky s červenou řepou, zelím, slaninou a sýrem podáváme teplé i studené. Výborně chutnají k pivu, vínu a jen tak na chuť.
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena