2 lžičky | sůl | |
1 ks | vejce | |
1 lžička | cukr krystal | |
50 ml | slunečnicový olej | |
250 ml | vlažné mléko | |
42 g | čerstvé droždí | |
1 lžička | čerstvě mletý černý pepř | |
500 g | hladká mouka extra special 00 | |
400 g | domácí vepřové škvarky | |
na potření | ||
---|---|---|
2 ks | vaječný žloutek |
Do mísy dáme prosátou mouku, smícháme se solí a čerstvě mletým černým pepřem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Posypeme moukou a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut. Než kvásek vykyne, v mixéru rozsekáme domácí škvarky. Pokud zůstane pár malých kousků, to vůbec nevadí, právě naopak, pagáče budou ještě chutnější. Domácí škvarky mám odložené v domácím vepřovém sádle, proto nemusím těsto ještě zvlášť mastit tenkou vrstvou rozpuštěného vlažného sádla. Kdo doma nemá odložené škvarky v sádle, těsto po každém rozválení nejprve pomastí tenkou vrstvou rozpuštěného domácího vepřového sádla před každým překládáním těsta, aby zajistil vydatné lístkování těsta. Suché škvarky můžeme umlít i na mlýnku a potom smícháme s domácím sádlem. Osobně dávám rozsekané škvarky do chladničky. Až půjdou škvarky na těsto, tak se nestane, že budou z těsta během válení vytékat. Tuto vychytávku vřele doporučuji každému. Když kvásek vykyne, přidáme 1 vejce a 50 ml slunečnicového oleje, zbylé vlažné mléko postupně přidáváme po troškách, rukama důkladně zpracujeme na tužší nelepivé pružné hladké těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, jedenkrát těsto propracujeme rukama a rozválíme na tloušťku asi 3 - 4 mm do tvaru obdélníka, na který rovnoměrně rozetřeme připravené škvarky tak, že po obvodě necháme volný pás o šířce asi 3 cm. Těsto začneme skládat a sice zdola nahoru o jednu třetinu, přes kterou přeložíme horní třetinu těsta, pokračujeme ze stran a těsto přeložíme o jednu třetinu zprava doleva. Dále přes to přeložíme jednu třetinu těsta zleva doprava, až máme na sebe uložených celkem 9 vrstev těsta. Přeložené těsto dáme na jemně pomoučněný talíř a jemně pomoučníme na povrchu. Těsto přikryjeme utěrkou a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, potom nám škvarková náplň přiměřeně ztuhne a nevyteče během válení. Nebojte se toho, těsto bude kynout dále i v chladničce a vy nebudete od škvarků upatlaní až po uši během zpracovávání pagáčů. Těsto je velmi pružné a výborně se s ním pracuje. Celý postup s 30 minutovým odpočíváním těsta v chladničce opakujeme celkem třikrát. Potom těsto vybereme z chladničky, rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm, ne více, aby se nám během pečení pagáče jednotlivé vrstvy nepěkně nesesunuly. Vykrajovací formičku na pagáče vždy vydatně namočíme v mouce po každém vykrojení a pagáče se nám krásně oddělí. Na vykrojené pagáče uděláme ostrým nožem mřížku. Výborně a rychle se to dělá mřížkou na protlačování brambor. Pagáče zakulatíme otáčivým pohybem oblého nože v naší pravé ruce a současným otáčením pagáčů o hranu naší levé dlaně, čímž budou mít pagáče přiměřenou výšku a pěkný pravidelný tvar. Odkrojky z těsta krátce propracujeme rukama, rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrojíme z nich poslední pagáče. Všechny pagáče uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a na teple je necháme kynout ještě 20 minut. Mezitím rozšleháme 2 vaječné žloutky se solí a potřeme nimi povrch pagáčů. Připravené pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Pagáče pečeme asi 15 minut, dokud nebudou mít pěknou zlatohnědou barvu. Upečené pagáče vybereme, necháme vychladnout na mřížce, přeložíme na podnos a můžeme podávat k vínu. Pokud čekáme návštěvu, upečeme tyto pagáče v předstihu a zabalíme podnos s pagáči do mikroténové fólie. Pagáče zůstanou krásně měkké a vláčné i druhý den jsou jako čerstvé. Pokud připravíme větší množství, což vřele doporučuji, protože jsou prudce jedlé, vychladlé pagáče se dají zmrazit. Potom stačí potřebný počet pagáčů večer vybrat a nechat pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě a budeme mít vždy po ruce velmi chutné domácí škvarkové pagáče. Z této dávky mi vyšlo 36 kusů. Oproti jiným škvarkovým pagáčům při poměru škvarků v tomto receptu, který je téměř 1:1, upečeme škvarkové pagáče plné škvarků. Škvarkové pagáče jsou ideální k vínu pro návštěvy a podle mých zkušeností i nejchutnější mezi mými recepty na pagáče.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem
Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena