Do hrnce nalijeme vodu a osolíme. Lilky podélně rozpůlíme a v osolené vodě vaříme asi 10 minut. Dužninu z uvařených lilků vydlabeme a jemně nasekáme.
Rajčata spaříme vařící vodou, aby šla lépe oloupat. Ostrým nožem spařená rajčata oloupeme, odstraníme semena a dužninu nadrobno nasekáme.
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek také oloupeme a nasekáme a společně s cibulí dorůžova osmažíme. Žampiony nakrájíme na plátky a vmícháme k cibulce a česneku. Krátce podusíme, přidáme rajčata, pepř, sůl a následně dusíme dokud se zelenina neodpaří.
Do směsi nakonec vmícháme dužninu z lilků a směsí naplníme vydlabané půlky lilků. Vymastíme kastrol, vyložíme jej plátky mrkve, cibule a bobkovými listy.
Do takto vyloženého a připraveného kastrolu vložíme naplněné lilky, podlijeme vývarem a zapečeme v předehřáté troubě.
Zlatavé lilky plněné žampiony ihned podáváme.