1 lžička | cukr | |
0.5 hrnku | mléko | |
1 kostka | kvasnice | |
1 kg | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
vlažná voda |
Připravíme si kvásek z kostky kvasnic, které rozdrobíme a rozmícháme v oslazeném vlažném mléku. Mouku vysypeme do větší mísy a do středu vlijeme vyběhnutý kvásek. Mouku promícháme s kváskem a podle potřeby doléváme osolenou vodu. Těsto nesmí být řídké a ani husté. Těsto mícháme, dokud se nebude lepit na vařechu.Těsto necháme přikryté čistou utěrkou na teple vykynout do zdvojnásobení objemu. Vykynuté těsto na levné knedlíky na páře vyklopíme na pomoučněný vál a rukama ho zpracujeme. Vytvoříme přibližně 8 bochánků, které dáme dál od sebe, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme na dalších asi 20 minut kynout. Mezitím dáme vařit vodu do většího hrnce, který přikryjeme utěrkou, přichytíme ji tak, abychom mohli ukládat knedlíky. Hrnec přiklopíme dalším hrncem tak, aby neutíkala pára. Knedlíky - bochánky ukládáme na utěrku, pod kterou již vaří voda. Vaříme přikryté (druhým hrncem) asi 30 minut, Hotový a odebraný levný knedlík na páře ihned propícháme špejlí. Z jednoho bochánku nakrájíme až 8 plátků knedlíků. Levný knedlík na páře podáváme jako přílohu.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Jak uvařit poctivý houskový knedlík
Václav Frič - šéfkuchař restaurace Na pekárně, nás v následujícím videu naučí vařit poctivý houskový knedlík.
Autor:Samman
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena