Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou vlažné vody a zamícháme. Během chvíle se nám droždí rozpustí, potom mouku osolíme. Dvě vrchovaté lžíce sádla rozpustíme a vlažné sádlo přidáme do mísy i se zbylou vodou a zpracujeme těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Po prvním vykynutí lze zapracovat do těsta dýňová, slunečnicová, sezamová a lněná semínka. Z těsta můžeme tvarovat různé pečivo, například i pletýnky. Pokud zapracujeme do těsta hrst arašídů a odvážíme menší porce těsta, získáte skvělé banketky k vínu. Polohrubou mouku můžeme nahradit celozrnnou, ale pak musíme přidat o trošku více vody (asi čtvrt hrnku).
Připravené těsto krátce propracujeme, aby se zpevnilo a odvážíme si kousky po 60 g. Každý kousek rozválíme na podélnou placičku, kterou svineme do rohlíku. Vzniklé rohlíky naskládáme na dva plechy vyložené pečícím papírem a přikryté je necháme dalších 40 minut kynout. Následně rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem a kdo chce, může posypat mákem.
Sádlové rohlíky pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 25 minut.
Ihned po upečení rohlíky znovu mašlovačkou přetřeme rozpuštěným sádlem a dáme na mřížku zchladnout. Posypané rohlíky už sádlem nepotíráme.
Levné sádlové rohlíky podáváme jako běžné rohlíky. Jsou výborné, voňavé a křupavé.