100 g | hrášek | |
sůl | ||
150 g | pórek | |
200 g | mrkev | |
200 g | květák | |
1 ks | bobkový list | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
4 lžíce | sójová omáčka | |
1 lžička | celý pepř | |
200 g | dlouhozrnná rýže | |
mletý černý pepř | ||
1 ks | kuře (800 gramů) | |
1 lžička | masový extrakt | |
petrželka (pažitka) |
Kuře omyjeme, vložíme do hrnce, přidáme citronovou šťávu, sójovou omáčku, masový extrakt, pepř, sůl a bobkový list. Kuře zalijeme asi litrem vody a přivedeme k varu. Kuře vaříme asi 30 minut. Pak jej necháme ve vývaru vychladnout. Rýži pořádne propláchneme.
Vychladlé kuře vyjememe, vývar scedíme a přivedeme znovu k varu. Přidáme rýži a vývar vaříme dalších 10 minut.
Pórek očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata spaříme, oloupmee, odstraníme měkkou dužninu s jadérky a zbytek rajčat nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Květák opereme ve slané vodě a rozdělíme na růžičky. Zeleninu přidáme do vývaru a vše vaříme dalších 10 minut.
Kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky a prohřejeme v polévce. Polévku dochutíme polévkovým kořením, pepřem a případně osolíme.
Hotovou polévku servírujeme horkou a zdobíme ji sekanou petrželkou nebo pažitkou.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena