1 ks | cizrna konzervovaná | |
2 ks | mrkev | |
2 lžíce | olej | |
1 lžička | uzená paprika | |
1 špetka | sůl | |
1 balení | salátové listy (polníček, čekanka, dubáček) | |
2 ks | rajčata | |
1 balení | bílé tofu | |
1 hrst | dýňová semínka | |
zálivka | ||
---|---|---|
3 lžíce | olivový olej | |
1 lžička | hořčice | |
1 lžička | javorový sirup nebo med | |
2 lžíce | jablečný ocet | |
1 špetka | pepř a sůl |
Nejdříve si připravíme pečenou cizrnu. Z cizrny slijeme nálev a propláchneme ji čistou vodou. Osušíme, zakápneme olejem, osolíme a poprášíme uzenou paprikou. Přidáme na hranolky nakrájenou očištěnou mrkev a vše pečlivě promícháme a přendáme na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut (dozlatova).
Mezitím si připravíme zálivku. Do misky dáme 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, lžičku hořčice a lžičku javorového sirupu a pečlivě promícháme.
Připravený salát přelijeme zálivkou, posypeme pečenou cizrnou, na kostičky nakrájeným tofu a dýňovými semínky.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Luštěniny nás nabijí životní energií: Jak je snáz zařadit do jídelníčku?
Jak odlehčit jídelníček a dodat tělu potřebné živiny? Luštěniny jsou správnou volbou, a to díky obsahu komplexních sacharidů, vlákniny, aminokyselin a rostlinných bílkovin. Ovšem ne každý má rád hrách, čočku, fazole či cizrnu v klasické podobě. Máme pro vás jednoduché řešení, luštěninové těstoviny Légumio od Bonduelle, které se dají výborně kombinovat, navíc jsou přirozeně bezlepkové.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena