těsto | ||
---|---|---|
8 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
50 g | kakao | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
240 g | cukr krupice | |
200 g | hladká mouka | |
náplň | ||
1 sklenice | marmeláda | |
1 miska | ovoce | |
krém | ||
4 lžíce | cukr moučka | |
4 balení | mascarpone | |
2 balení | smetana ke šlehání |
1. Nejprve si nachystáme dortové formy, nejlépe dvě menší (cca 18 cm), aby byl dort užší a vyšší. Nevymazáváme ani nevysypáváme, aby se nepropadly korpusy. Rozehřejeme si troubu na 170 °C. Rozpustíme máslo (lze i v mikrovlnné troubě ale jen cca půl minuty, ať je rozpuštěno, ale není horké). Celá vejce pokojové teploty vyšleháme s cukrem ve velké míse, cca 10 - 12 minut, až je z nich hustá pěna. Na talíři či v misce si smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a kakaem. Přidáme k vyšlehané směsi a stěrkou překládáme (zlehka mícháme), aby se vše spojilo. Nakonec lehce vmícháme rozpuštěné vychladlé máslo.
2. Pak nalijeme do forem na plechu (rozdělíme do obou) a pečeme na 170 °C. Cca po 35 minutách zkusíme špejlí, zda máme hotovo. Ať jsou dopečené, ale ne přesušené. Necháme na lince, po vychladnutí zabalíme do potravinové folie a plníme druhý den, bude se s nimi lépe pracovat.
3. Připravíme si krém. Ve velké misce vyšleháme mascarpone se smetanou a cukrem dohromady. Vše musí být studené z lednice a šleháme jen do té doby, než se začnou dělat špičky. Před plněním každý korpus jednou prořízneme, pomažeme marmeládou, dva cm od okraje necháme nepotřeny, zde dáme krém. Na marmeládu navrstvíme nakrájené ovoce a zatřeme krémem. Postup opakujeme a skládáme korpusy na sebe. Nakonec z vnější strany dort zatřeme krémem a zahladíme kartou či dlouhým nožem.
4. Lehký narozeninový dort zdobíme dle vlastní fantazie, necháme v lednici vychladit a podáváme.
Letní svatební dorty a zákusky: Jaké jsou nejnovější trendy?
Svatby jsou stále nejčastěji k vidění právě v létě, tak i svatební trendy jsou právě v tuto dobu diskutovaným tématem. Jaké jsou letošní svatební novinky? Liší se moc od těch loňských? Pojďme se zaměřit na svatební dorty a zákusky na svatební tabuli. Jaké jsou letos „in“?
Jak na to: Pečeme piškotové těsto
Moučníky z piškotového těsta se ne vždy podaří. Dnes si dáme pár tipů pro samotnou přípravu i pečení, aby byl výsledek dotažen k dokonalosti.
Malé dortíky Pavlova krok za krokem
Recept krok za krokem na mini verzi oblíbeného světoznámého dezertu Pavlova.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena