150 g | celer | |
100 g | jablko | |
50-70 g | karotka | |
500 g | brambory vařené ve slupce | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř | ||
krém | ||
3-4 lžíce | křen | |
3-4 lžíce | majonéza light | |
200 ml | kysaná smetana light | |
podle potřeby | ||
ocet vinný |
Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupeme. Oloupaný celer uvaříme v osolené a okyselené vodě doměkka. Syrovou karotku oloupeme a nastrouháme najemno. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme nahrubo nebo pokrájíme na drobné kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Připravíme si křenový krém. Křen oloupeme, nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Místo lehké zakysané smetany můžeme použít bílý jogurt. Brambory nakrájíme na kostičky a k nim nahrubo nastrouháme vařený celer. Přidáme jablíčko, nastrouhanou karotku a vše spojíme křenovým krémem. Salát podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet. Lehký bramborový salát s jablkem a křenem je vhodnou dietní přílohou ke smaženým a pečeným masům. Můžeme ho podávat i jen tak s pečivem.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Inspirace na celý týden: Rychlé recepty z nových brambor, zeleniny a bylinek
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí jarní jídelníček.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena