1 stroužek | česnek | |
1 lžíce | olej | |
2 ks | brambory | |
1 ks | karotka | |
1 ks | kedluben | |
1 ks | bobkový list | |
1 l | zeleninový vývar | |
2 snítky | petrželová nať | |
1 svazek | jarní cibulka | |
3 hrstě | ovesné vločky | |
1 řapík | řapíkatý celer | |
1 lžička | čerstvý libeček | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
libeček | ||
mletý černý pepř |
1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Kedlubnu a brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Oloupanou karotku a řapík celeru nakrájíme na kolečka. Čerstvý libeček omyjeme a jemně nasekáme. Ovesné vločky opražíme nasucho na pánvi.
2. Na oleji necháme zesklovatět cibulku s česnekem, pak vmícháme ostatní zeleninu a kmín. Vše krátce orestujeme, přidáme brambory a zalijeme vývarem. Polévku přivedeme k varu, Ochutíme bobkovým listem, snítkami petržele a zvolna vaříme do poloměkka. Následně polévku zahustíme opraženými vločkami, dovaříme doměkka a ochutíme mletým pepřem a čerstvým libečkem.
.3. Lehkou zeleninovou polévku s kedlubnou, bramborem a ovesnými vločkami podáváme teplou s celozrnným pečivem.
Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?
Spolu s jarním počasím se nese i chuť odlehčit jídelníček a využít sezónní potraviny. Přinášíme vám 10 jarních receptů, se kterými se vám podaří obojí.
Videorecept: Krémová polévka z pečených rajčat podle Anny
Recept na polévku z pečených rajčat je v podstatě vhodný po celý rok. V létě můžete spotřebovat přebytky rajčat ze zahrádky a v zimě použijte rajčata z obchodu. Ta sice nejsou pořádně k jídlu, ale této polévce poslouží úplně stejně jako ta ze zahrádky.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena