Den předem si připravíme ledviny. Omyjeme je a zbavíme kanálků. Já je rozpůlím a vykrájím část bez kanálků. Protože to dělám kousek po kousku, tak mám ledvinky rovnou i nakrájené.
Kousky ledvinek dáme do cedníku, propláchneme pod tekoucí vodou a pak ještě minimálně dvakrát spaříme vařící vodou. Ledvinky namočíme do mléka a dáme do lednice přes noc.Těsně před přípravou je ještě propláchneme a můžeme je spařit vařící vodou.
Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme kmín, ledvinky a asi 1 minutu restujeme. Pak ledvinky zalijeme vodou tak, aby byly ponořené a necháme vařit 5 - 10 minut bez pokličky. Víc ne, jinak ledvinky ztvrdnou.
Mezitím si ve šlehačce rozmícháme hladkou mouku a šlehačku nalijeme na ledvinky. Podle toho, kolik chceme mít omáčky, můžeme použít i dvě šlehačky, popřípadě mléko. A opět ledvinky vaříme 5 - 10 minut, ale raději kratší dobu.
Ledvinky na smetaně odstavíme a nakonec ochutíme solí či podravkou.
Ledvinky na smetaně podáváme s houskovými knedlíky.