2-3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1 ks | cibule | |
1 balíček | lasagne | |
150 g | tvrdý sýr | |
500 g | míchané mleté maso | |
1 konzerva | konzervovaná rajčata | |
omáčka | ||
---|---|---|
sůl | ||
60 g | máslo | |
250 ml | voda | |
mletý pepř | ||
4 lžíce | hladká mouka | |
muškátový oříšek | ||
250 ml | smetana na vaření | |
podle chuti | ||
sůl | ||
tymián | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy |
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak česnek. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a orestujeme. Přidáme česnek a necháme rozvonět. Poté vsypeme mleté maso. Maso narychlo osmažíme a pak vařečkou rozdělíme na menší kousky. Maso osolíme, opepříme a přidáme také čerstvý nebo sušený tymián. Přilijeme krájená rajčata s omáčkou, dobře promícháme, přikryjeme pokličkou a cca 10 minut podusíme. Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Máslo necháme v kastrolku rozpustit, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme. Poté postupně přilijeme smetanu s vodou, stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Bešamelovou omáčku mícháme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olejem. Dáme vrstvu lasagní a tu pokryjeme masovou směsí. Zalijeme částí bešamelové omáčky a posypeme nastrouhaným sýrem. Opět poklademe vrstvou lasagní. A opět přijde na řadu masová směs, bešamel a sýr. Vrstvy opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Končíme sýrem. Troubu vyhřejeme na 180 °C, vložíme do ní pekáček lasagní s mletým masem a pečeme cca 30 minut, až je povrch zlatavý. Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou podáváme jako sytý hlavní chod, doplníme čerstvou zeleninou či salátem.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena