V míse smícháme droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky, necháme v teple vykynout. Prosátou mouku smícháme s cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a vzešlým kváskem. Přidáme zbylé mléko a vypracujeme těsto, které pak ještě necháme kynout. Těsto pak vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na čtyři stejné části a rozválíme na válečky. Ty pokrájíme na kousky a z nich tvarujeme bochánky, které naskládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku.
Každou buchtičku důkladně potřeme rozpuštěným máslem. Necháme v teple ještě asi půl hodinky kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C pečeme dozlatova.
Vanilkový pudink důkladně rozmícháme spolu s cukrem v trošce mléka. Zbylé mléko ohřejeme, přidáme dvě lžíce cukru a přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek. Za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme nanejvýš 1 minutu. Pudink by měl být malinko řidší, než když jej připravujeme obvykle. Poté vmícháme dřeň vanilkového lusku.
Hotové vanilkové šodó ihned podáváme přelité přes připravené porce buchtiček.