20 dkg | cukr | |
250 ml | ocet | |
2 l | voda | |
1 balíček | koření nova | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
cibule | ||
mrkev | ||
okurky nakládané |
1. Sáček koření na sterilovanou zeleninu smícháme s vodou, octem, cukrem a svaříme v hrnci.
2. Očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka. Okurky důkladně omyjeme a očistíme od stopek. Okurky vkládáme do sklenic a proložíme je cibulí a mrkví. Na závěr zalijeme připraveným nálevem a pevně uzavřeme.
3. Okurky sterilujeme ve velkém hrnci s vodou 25 minut při 80 - 90 °C. Kyselosladké sterilované okurky podáváme podle chuti k různým pokrmům (čočka na kyselo, hrachová kaše, jen tak ke klobásce).
Vášeň pro okurky: Jak na ty nejlepší nakladačky a kvašáky?
Okurky, tak vděčná zelenina, kterou stojí za to si uchovat díky nakládání a zavařování. I když s okurkovou vášní teprve začínáte, okurky zavařujete podle osvědčeného rodinného receptu, případně zkoušíte stále nové postupy a ingredience, mohou se vám hodit naše recepty, z nichž si zaručeně vyberete.
Kdy mohou být okurky jedovaté? A jak předejít jejich hořknutí?
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Autor:Klára Kvasná
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena