4 ks | vejce | |
400 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
250 ml | teplá voda | |
250 g | celozrnná pšeničná mouka | |
50 g | sušené hřiby | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
pažitka | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo |
Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Celozrnnou pšeničnou nebo žitnou mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 24, ale nejlépe 48 hodin stát. Do jiné nádoby nalijeme půl litru studené vody a do ní den před vařením namočíme houby a kmín. Vodu z hub (i s houbami) zavaříme asi 10 minut. Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20 - 30 minut provařit. Oloupané brambory uvaříme doměkka a poté přidáme do polévky.
Na másle orestujeme na jemno nakrájenou cibulku dosklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, nakonec přidáme pažitku. Míchaná vejce vložíme do předehřátých talířů společně s překrájenými bramborami a zalijeme horkou polévkou.
Kyselo z Krkonoš podáváme jako sytou chutnou polévku s chlebem nebo pečivem.
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!
Recepty z Krkonoš: Poklady české kuchyně
Dnes si připomeneme mnohdy již zapomenuté tradiční pokrmy z Krkonoš, které stojí za to vyzkoušet.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena