Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vidličkou rozmačkáme. Droždí se začne postupně rozpouštět, až nám vznikne kašička. K oslazenému droždí přilijeme polovinu vlažného mléka a zaprášíme trochou mouky. Misku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut odležet. Kvásek nám zdvojnásobí svůj objem. Mezitím omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme se žloutky a cukrem do hladkého krému. Vykynutý kvásek promícháme s prosátou moukou a zbylým mlékem v těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout. Vykynuté těsto párkrát propracujeme rukou, přesuneme na vymazaný a vysypaný plech, kde ho necháme znovu 30 minut kynout. Po konečném vykynutí si předehřejeme troubu na 200 °C. Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Na náplň poklademe švestky řezem nahoru. Na drobenku nasypeme do misky mouku a cukr, přidáme nastrouhané máslo a rukou zpracujeme na drobivé těsto. Nezapomeneme přidat 1 - 2 špetky mleté skořice. Švestkový koláč s tvarohem posypeme skořicovou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 35 minut do zezlátnutí okrajů a drobenky. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme ho před krájením zcela vychladnout. Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou podáváme podle chuti s kávou, čajem apod.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena