těsto | ||
---|---|---|
60 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
6 lžic | máslo | |
1 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
20 g | droždí | |
500 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | citronová kůra | |
1 lžička | pomerančová kůra | |
podle chuti | ||
cukr | ||
vanilkový cukr | ||
na potření | ||
2 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
1 lžíce | voda |
Droždí rozpustíme ve vlažném oslazeném mléce. Ve větší míse promícháme mouku s cukry, nastrouhanými kůrami z pomeranče a citronu a vanilkou. Do středu uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek. Mícháme a přiléváme mléko, celá vejce, žloutek a jakmile je vejce zpracované, přidáme sůl a rozpuštěné máslo. Těsto přendáme na pomoučněný vál a rukama jej zpracujeme do nelepkavého těsta. Hladké nelepivé těsto vypracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme vykynout do zdvojnásobení.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 8 menších kuliček, které vyválíme na stejné slabé placky. První kulatou placku uložíme na pečicí papír, potřeme rozpuštěným máslem a přikryjeme další vyválenou kulatou plackou. Opakujeme potřením másla, pocukrováním a dalším přikrytím. Poslední 8. plát těsta necukrujeme a ani nepotíráme máslem. Ze všech všech 8 kulatých těst na sobě vyválíme jeden větší kulatý plát silný asi 0,5 cm.
Z těsta nařízneme 12 trojúhelníčků, které srolujeme do rohlíčků - croissantů. Croissanty uložíme na plech vyložený papírem dál od sebe a necháme opět kynout do zdvojnásobení. Croissanty potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a pocukrujeme cukrem. Pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Croissanty potom plníme marmeládou cukrářskou injekcí podle chuti. Kynuté croissanty s marmeládou jsou výborné vlažné i vychladlé, na snídani, svačinu a jen tak na chuť.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
10+1 otázek: Kdo si pečivo může dopřát a kdo si ho raději odpustit?
V 10 + 1 otázkách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou. Jaký typ pečiva je nejzdravější? A čím ho v případě vyřazení můžeme nahradit? To vše ve videu.
Autor:Samman
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena