těsto | ||
---|---|---|
60 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
500 g | hladká mouka | |
drobenka | ||
100 g | máslo | |
200 g | cukr moučka | |
200 g | hrubá mouka | |
podle potřeby | ||
borůvky |
Z trošky vlažného oslazeného mléka, lžíce mouky a rozdrobeného droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme vyběhnutý kvásek, žloutky, cukr, vanilkový cukr, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Těsto nejprve zpracujeme vařečkou a jakmile se nám těsto spojí, přendáme ho na pomoučněný vál. Těsto zpracujeme tak, aby bylo vláčné, pružné a přestalo se lepit. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo jen vyložíme pečící kartou. Těsto vyválíme a pomocí válečku si ho přeneseme na plech. Koláč posypeme borůvkami a potom drobenkou. Drobenku jsme si připravili z hrubé mouky, změklého másla a cukru moučka. Koláč necháme 20 minut odpočinout. Koláč pečeme 20 - 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Koláč po upečení necháme vychladnout a můžeme nakrájet. Kynutý borůvkový koláč s drobenkou podáváme se šlehačkou ke kávě nebo čaji.
Nestačí ani vychladnout! Vděčný hrníčkový recept na borůvkový koláč
Recept na hrníčkový borůvkový koláč s drobenkou, po kterém se hned po upečení jen zapráší. Je totiž vláčný, jemný, na surovinách nešizený a úžasně chutná!
Recept na kynuté lívance s borůvkovým Extra Jamem a zakysanou smetanou
Jemné, nadýchané a doplněné výborným džemem s kousky celých borůvek. Takové jsou lívance, které si dnes připravíme krok za krokem.
Autor:Samman
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena