Na přípravu drobenky si v hrnečku rozpustíme máslo, které promícháme s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem.
Poté můžeme začít s přípravou těsta. Mléko mírně ohřejeme, máslo rozpustíme, žloutky oddělíme od bílků. Mléka může být i trochu více než čtvrt litru.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Připravený kvásek necháme na pár minut vykynout.
Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru.
Žloutky rozpustíme ve zbytku vlahého mléka a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme těsto, nejlépe elektrickým ručním hnětačem. Těsto není tuhé, spíše řidší.
Těsto hned rukama rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto můžeme rozdělit i na díly a roztáhnout do tří kulatých koláčových forem. Na plechu necháme těsto ještě asi 20 minut kynout.
Koláč posypeme borůvkami, nebo jiným ovocem, nakonec ještě drobenkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut při 150°C.
Kynutý borůvkový koláč zapíjíme mlékem nebo čajem. Nejlépe však chutná k odpolední kávě.