Na Zelený čtvrtek nesmí chybět jidáše. Pečivo rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné! Recept je celkem snadný a nenáročný na suroviny.
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
1 ks | citron | |
35 g | droždí | |
3 lžíce | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
500 g | polohrubá mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
vejce | ||
podle chuti | ||
rozinky | ||
lupínky mandlí |
Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu. Případně nám pomůže robot na míchání těsta. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout.
Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky. Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí.
Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo.
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
Videorecept: Velikonoční beránek podle Anny
O Velikonocích prostě beránek nesmí chybět. Zkuste tohoto bezlepkového, plného oříšků a rozinek!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena