-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
- Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Poté přidáme vše ostatní - zbytek mléka, rostlinný olej, žloutky, sůl a zbytek cukru.
- Vše zpracujeme vařečkou na tuhé hladké těsto, zpracováváme opravdu důkladně, abychom do těsta dostali vzduch a ono nám krásně vykynulo.
- Těsto na buchty a koláče necháme v míse přikryté utěrkou vykynout.
- Dbáme na uložení do tepla, ne do průvanu. Asi po hodině nám těsto minimálně zdvojnásobí.
- Kynuté těsto přeneseme na vál a opatrně vyválíme (při pečení koláče) a přeneseme na plech, nebo z něj odkrajujeme kousky a tvoříme kuličky (buchty).
-> Aby kynuté buchty byly ještě lepší
ZDROJ: Shutterstock