2 lžičky | sůl | |
250 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
100 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
1 lžička | cukr krystal | |
500 g | hladká mouka extra special 00 | |
100 ml | hustá kyselá smetana | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
2 lžíce | máslo | |
náplň | ||
2 svazky | medvědí česnek |
Hladkou mouku prosejeme do mísy, osolíme a zpracujeme s čerstvým máslem na drobenku. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Medvědí česnek omyjeme, osušíme, odkrojíme stopky a posekáme nadrobno. K vykynutému kvásku přidáme kyselou smetanu, vaječné žloutky a mísícími háky robota zpracujeme na nelepivé pružné lesklé těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme na nepomoučněnou desku. Není potřeba moučnit, protože těsto vůbec nelepí a výborně se s ním pracuje. Těsto rozválíme na obdélník o velikosti 30 x 50 cm a tloušťce asi 2 až 3 mm. Rozválené těsto potřeme vlažným rozpuštěným máslem tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm široký volný pás a posypeme dvěma třetinami posekaného medvědího česneku. Od delší strany těsto stočíme na těsno do závinu, který přehneme o jednu třetinu zprava doleva a o jednu třetinu zleva doprava. Přeložené těsto zploštíme několika údery na plocho válečkem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Znovu těsto rozválíme na obdélník, posypeme zbylým medvědím česnekem a celý postup zopakujeme, necháme 10 minut odpočívat. Postup zopakujeme ještě jednou, po 10 minutách naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovátkem o průměru 4 cm vykrojíme okrouhlé pagáčky, na kterých uděláme mřížku. Pagáčky přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií, necháme 10 minut kynout a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pagáčky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 až 20 minut dorůžova. Upečené pagáčky vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem servírujeme k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou však i výborným pohoštěním k vínu pro návštěvy. Klidně je můžeme připravit v předstihu den dopředu, protože jsou velmi chutné, čerstvé a vláčné i druhý den.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena