těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | cukr | |
1 lžička | sůl | |
0.5 kostky | droždí | |
2 lžíce | olivový olej | |
2 hrnky | hladká mouka | |
3 lžíce | bílý jogurt | |
0.7 hrnku | vlažná voda | |
1 špetka | jedlá soda | |
salát | ||
1 stroužek | česnek | |
200 ml | zakysaná smetana | |
200 ml | bílý jogurt | |
1 ks | okurka salátová | |
1 hrst | čerstvá pažitka | |
podle potřeby | ||
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na potření | ||
100 g | máslo | |
1 lžíce | bylinky pískavice |
1. Nejdříve si připravíme těsto. Droždí utřeme se lžičkou cukru, dokud nevznikne hladká kašička, do které vmícháme 2 lžíce vlažné vody. Necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se lžičkou soli a špetkou jedlé sody. Pak spolu s jogurtem, vzešlým kváskem, olejem a vlažnou vodou vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Máslo zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme s drcenými bylinkami pískavice.
2. Připravíme si okurkový salát. Oloupanou okurku (střední velikosti) nastrouháme nahrubo a přebytečnou šťávu vymačkáme. V míse promícháme zakysanou smetanu s jogurtem, česnekem, okurkou a pažitkou. Okurkový salát podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladit. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na kousky a necháme ještě asi 15 minut vyběhnout. Z každého kousku těsta tvoříme naolejovanýma rukama placky, které pečeme na grilovací mřížce z obou stran dorůžova. Ještě horké placky ihned potřeme ochuceným máslem.
3. Placky z grilu podáváme s vychlazeným okurkovým salátem jako chuťovku a také jako vegetariánskou večeři.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
Grilujeme kuřecí maso: Perfektně propečené kuřecí špalíčky, stehna i špízy
Grilování při nižší či střední teplotě, dostatečně nahřátý a olejem potřený rošt, ale také použití termosondy pro kontrolu vnitřní teploty, to jsou základní předpoklady pro dobře propečené kuřecí maso. Přinášíme vám 8 receptů, které doporučujeme zařadit na grilovací seznam.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena