ovoce | ||
těsto | ||
---|---|---|
1-2 špetky | sůl | |
1 lžička | máslo | |
1 ks | žloutek | |
0.3 l | mléko | |
0.5 kostky | droždí | |
1 lžíce | cukr moučka | |
400 g | hrubá mouka | |
na ozdobu | ||
máslo | ||
cukr moučka | ||
podle chuti | ||
skořice mletá | ||
měkký tvaroh |
1. Na kynuté knedlíky si těsto připravíme následovně: Nejprve je třeba udělat kvásek. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní větší důlek a do důlku nasypeme cukr. Na cukr poté rozdrobíme droždí a vše zalijeme mlékem. Kvásek necháme nabobtnat. Na bok mísy rozklepneme ještě žloutek a přisypeme sůl. Po nabobtnání kvásku všechny ingredience vypracujeme mixérem s hnětací metlou do tuhého a nelepivého těsta. Těsto necháme v míse vykynout.
2. Po vykynutí polévkovou lžící rozdělíme na jednotlivé bochánky, které si mírně vytvarujeme a dovnitř vložíme ovoce (švestky, jahody nebo třešně, borůvky či jiné) podle chuti. Důkladně jednotlivé bochánky zabalíme tak, aby ovoce nečouhalo ven. Předem si ještě přichystáme do hrnce vodu, kterou přivedeme k varu a jednotlivé knedlíky vložíme na pařáček či hrnec se otvory dole. Přikryjeme poklicí a knedlíky necháme zapařit. Že jsou knedlíky hotové poznáme tak, že se nám nelepí těsto na špejli.
3. Kynuté ovocné knedlíky potom servírujeme na talíře, sypeme cukrem, skořicí a polijeme máslem. Chutné jsou i s rozmixovaným tvarohem a posypané cukrem.
Foto: Shutterstock.com
Jahodové knedlíky na 7 způsobů: Kynuté, bez lepku i s tvarohem
Nostalgická vzpomínka na dětství a prázdniny, jedno z nejoblíbenějších sladkých českých jídel! První jahody v sezóně v opravdu chutné podobě. Vybrali jsme pro vás 7 receptů na domácí knedlíky, které si zaslouží vaši pozornost.
Veganské meruňkové knedlíky krok za krokem
Domácí meruňkové knedlíky patří mezi oblíbenou letní klasiku. V tomto receptu vám ukážeme čistě rostlinnou variantu krok za krokem.
Autor:hanca.s
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena