1 lžíce | cukr | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
2 lžíce | máslo | |
0.5 l | mléko | |
350 g | polohrubá mouka | |
0.3 ks | droždí (42 g) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
marmeláda | ||
tvaroh | ||
podle potřeby | ||
tuk na smažení |
Mléko nalijeme do hlubšího hrnce, zahřejeme a odebereme trochu do hrníčku, do kterého přidáme droždí a trochu cukru. Takto uděláme kvásek. Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a vejce, vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, poté kvásek a znovu vymícháme metličkou. Vydržíme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsta by mělo být jednou tolik. Připravíme si lívanečník, mažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran. Když jsou kynuté lívance hotové, mažeme je marmeládou a sypeme tvarohem. Lívanečky můžeme ozdobit i šlehačkou nebo kousky ovoce.
Lívance, palačinky a vafle: Snídaně, se kterými vám děti rády pomohou
V době karantény a nouzového stavu už dost možná nevíte, jakou snídani dětem den co den připravit. Vajíčka už je omrzela, zapečený toast není dost dobrý, klasické palačinky se také nedají jíst pořád. Pokud vám dochází nápady a nechcete své ratolesti odbývat, bude se vám jistě hodit pár receptů, ve kterých nechybí ovoce, ovesné vločky a tvaroh. A co je nedůležitější, dětem budou chutnat a do přípravy je můžete bez obav zapojit.
Videorecept: Vláčné hruškové lívance podle Anny
Zkoušeli jste do lívancového těsta přidat kousky čerstvého ovoce? Pokud ne, tak určitě zkuste a třeba rovnou tyto hruškové lívance! Díky hruškám jsou lívance krásně vláčné a mají příjemnou chuť po perníku.
Autor:Mňamka 1
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena