500 ml | bílý jogurt | |
těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
1 ks | vejce | |
250 ml | mléko | |
1 kostka | droždí | |
1 lžička | cukr krupice | |
500 g | hrubá mouka | |
podle potřeby | ||
máslo | ||
omáčka | ||
1 lžíce | solamyl | |
500 ml | voda | |
2 lžíce | cukr krupice | |
2 hrnky | borůvky |
1. Do hrnečku rozdrobíme kostku droždí, přidáme 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a zalijeme asi polovinou vlahého mléka. Hrnek odstavíme na teplé místo a čekáme, až droždí vzejde. Mezitím do velké mísy prosejeme mouku se solí. Ve zbytku mléka rozkvedláme vejce. To pak přilijeme do prosáté mouky společně se vzešlým kváskem z droždí. Nejlépe elektrickým ručním hnětačem vypracujeme těsto, které je dosti tuhé. Těsto můžeme propracovat ještě rukama, pak ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto kyne asi 1 hodinu.
2. Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, který rozkrájíme na díly. Každý kousek zakulatíme. Podle velikosti dílku budou velké i knedlíky. Knedlíky srovnáme na pomoučený vál a necháme dalších 15 minut kynout. Tuto dobu využijeme k přípravě borůvkové omáčky a také si dáme do velkého hrnce vařit vodu na knedlíky. Vodu osolíme.
3. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut pod pokličkou. Pak je ve vodě obrátíme a dovaříme 5 minut bez pokličky. Uvařené knedlíky vyndáme z vody cedníkem a ihned propíchneme vidličkou.
4. Kynuté knedlíky poléváme borůvkovou omáčkou a bílým jogurtem. Kdo má rád více sladké, může posypat ještě moučkovým cukrem. Chuť knedlíků nezkazíme ani škvařeným máslem, není to ale nutné.
5. Příprava borůvkové omáčky: Borůvky vaříme ve vodě s cukrem asi 5 minut. V malém množství studené vody rozmícháme solamyl a nalijeme ho k borůvkám. Znovu přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
Jak zpracovat borůvky, aby vydržely co nejdéle?
Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
Česká klasika: Kynuté borůvkové knedlíky na páře
Bez kynutých knedlíků na páře s borůvkami si léto neumíme představit! Pokud jste si tuto dobrotu doma ještě nezvládli připravit, naučíme vás to krok za krokem. Jsou měkoučké a nadýchané.
Borůvkový speciál: Od sklizně až po pečení
Borůvková sezóna vrcholí! Pojďme si ještě do konce prázdnin maximálně užít tyto modravé plody, které mají široké využití v kuchyni, a to nejen při přípravě sladkých pokrmů.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena