350 g | květák | |
3 ks | jarní cibulka (bílá část) | |
2 lžíce | máslo | |
80 g | špagety | |
8 ks | vejce L | |
50 ml | smetana | |
100 g | mozzarella | |
čerstvá petrželka | ||
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený kmín | ||
čerstvý mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
300 ml | zeleninový vývar |
Očištěný květák rozebereme na růžičky. Bílou část jarní cibulky nasekáme najemno a necháme na másle zesklovatět. Poté přidáme květák, vše krátce orestujeme, osolíme, ochutíme drceným kmínem, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Špagety uvaříme podle návodu na obalu a necháme okapat. V míse prošleháme vejce se smetanou, solí a pepřem. Mozzarellu nastrouháme nahrubo.
Na pánvi, vhodné do trouby, zahřejeme olej, na který vlijeme asi 2/3 rozšlehaných vajec. Jakmile vejce zpevní, pánev sundáme z tepla a povrch poklademe špagetami a květákem. Vše posypeme nasekanou petrželkou a přelijeme zbývajícími šlehanými vejci, do kterých předem zamícháme strouhanou mozzarellu. Pánev vložíme do předehřáté trouby na 175 -180 °C a zapékáme asi 15 až 20 minut, dokud nebude frittata dostatečne propečená a zlatavá.
Květákovo-špagetovou frittatu s mozzarellou necháme po upečení asi 8 minut chladnout, poté ji nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena