2 ks | vejce | |
250 ml | mléko | |
2 špetky | kypřicí prášek do pečiva | |
200 g | polohrubá mouka | |
0.5 ks | květák (menší) | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý kmín | ||
mletý černý pepř | ||
krém | ||
1 lžíce | majonéza light | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
1 lžička | kečup sladký | |
1 lžička | hrubozrnná hořčice |
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Měkký květák zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme na sítu odkapat a vychladnout.
Ze zakysané smetany, majonézy, hořčice a kečupu ušleháme hladký krém, který podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet. Z mouky, prášku do pečiva, vajec a mléka ručním šlehačem připravíme hladké těstíčko. Vychladlý květák drobně usekáme a vmícháme do těstíčka. Směs osolíme, opepříme a ochutíme mletým kmínem.
Na rozehřátém oleji tvoříme pomocí malé naběračky lívance, které pečeme z obou stran dozlatova.
Květákové lívance podáváme s ochuceným krémem ze zakysané smetany a čerstvou zeleninou. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory. Skvěle chutnají i jako příloha při grilovaní.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
Palačinky a lívance jsou zárukou úspěchu - chutnají opravdu všem a dají se připravit na sto způsobů. Máme pro vás recepty na palačinky a lívance, které se netrhají, po upečení jsou krásně zlatavé a mají skvělou chuť. Stačí si vybrat!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena