1 lžíce | kvásek | |
250 g | hladká mouka | |
150 g | voda | |
těsto | ||
---|---|---|
125 g | mléko | |
650 g | hladká mouka | |
250 g | cukr | |
3 ks | žloutek | |
1 ks | bílá vejce | |
180 g | vlažné rozpuštěné máslo | |
1 lžička | nastrouhaná citronová kůra | |
1 špetka | sůl | |
100 g | rozinky v rumu | |
50 g | mandle (loupané) |
Nejdříve si připravíme rozkvas. Do kvásku přimícháme hladkou mouku a vodu a vytvoříme těstíčko, které necháme zhruba 12 hodin odpočívat.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, mléko, vejce a připravený rozkvas a uhněteme těsto. Vzniklé těsto necháme zhruba hodinu nakynout. Do těsta nejprve zamícháme máslo a poté citronovou kůru, rozinky a plátky mandlí a uhněteme pevné a pružné těsto. Z těsta vytvoříme bochánek, které přikryjeme a necháme kynout další 2-3 hodiny.
Poté mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a přendáme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme zhruba 35 minut.
Po upečení necháme kváskový mazanec vychladnout a podáváme potřený marmeládou nebo jen tak.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena