2 lžičky | sůl | |
2 hrnky | voda | |
2 hrnky | hladká mouka | |
2 hrnky | polohrubá mouka | |
2 lžičky | drcený kmín | |
0.5 hrnku | žitný kvásek |
Do mísy vsypeme polohrubou a hladkou mouku, osolíme, okmínujeme. Přidáme kvásek a vodu. Zamícháme, aby se vše spojilo. Těsto na chléb dáme do mísy, přikryjeme a necháme 17 - 18 hodin v klidu kynout. Vykynuté těsto rozetřeme na pomoučněný vál na placku asi 3 cm vysokou a několikrát přeložíme jako obálku nebo šátečky. Překládáním vzniklý bochánek vrátíme do moukou vysypané mísy a přikryté necháme další 2 hodiny kynout. Půl hodiny před koncem kynutí zapneme troubu s připraveným hrncem s poklicí. Dolů do trouby dáme plech s okrajem. Poté těsto přemístíme do horkého hrnce a pod poklicí pečeme 30 minut. Poté sejmeme poklici a do plechu vlijeme vodu. Dáváme pozor na páru! V závěru chléb dopékáme 20 - 30 minut podle toho, jakou barvu kůrky požadujeme. Kváskový chléb bez práce necháme vychladnout na mřížce pod utěrkou. Pokud jste trpěliví a nechcete hnětením ztrácet čas, je tento recept přesně pro vás. Čas přípravy je uveden bez kynutí. Tak jsem se dočkala a pokus se vydařil! Chtěla jsem zjistit, zda mohu upéct chléb pouze z kvásku, přitom použít metodu dlouhého kynutí. To čekání stálo za to! Největší radost jsem měla, když mi maminka řekla, že tohle je přesně ten chléb, který znala z dětství.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Autor:veraricna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena