Do mísy robota dáme 1 polévkovou lžíci aktivního kvásku -
recept zde. Ke kvásku přidáme 150 g hladké chlebové špaldové mouky T 630 a 150 ml vlažné vody, spolu prošleháme vidličkou a máme připravený rozkvas na náš chléb.
Mísu zabalíme do igelitové tašky a rozkvas necháme volně na pultě pracovat 12 hodin (nejlépe na noc). Ráno přidáme k vykynutému rozkvasu 450 g vlažné vody a pořádně spolu prošleháme vidličkou.
Dále přisypeme 400 g prosáté špaldové chlebové hladké mouky a 300 g světlé pšeničné chlebové hladké mouky T 650, přidáme 160 g uvařených vlažných nastrouhaných brambor, osolíme 20 g soli, okořeníme lžičkou celého kmínu a pomocí mísících háků vymísíme v robotu na měkčí hladké těsto.
Každých 10 minut první hodinu těsto od spodu od okrajů mísy špachtlí nadzvedneme, přeložíme do středu a stlačíme ve středu v místě přeložení, za každým přeložením mísu pootočíme a opakujeme kolem dokola ten stejný postup. Překládání těsta během první hodiny uděláme celkem 6x za sebou v 10 minutových intervalech. Mísu s těstem zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na pultě 1 hodinu.
Vykynuté těsto na kváskový chléb vyklopíme na pomoučněnou desku, pomoučněnýma rukama rovnoměrně roztáhneme do oválu, který srolujeme jako závin a vytvarujeme na velikost ošatky. Ošatku dobře pomoučníme, vložíme do ní vytvarované těsto a povrch těsta posypeme moukou.
Těsto na chléb znovu zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na pultě asi 2 hodiny, během této doby kontrolujeme a vykonáme palcový test. Palcem uděláme v těstě jamku a když se jamka už jen lenivě vrací zpět, vyhřejeme troubu na 220 °C. Do středu dáme prázdny plech a na spodek položíme prázdny pekáč, aby se také vyhřál na tuto teplotu.
Chléb z ošatky opatrně vyklopíme na teflonovou fólii, přeneseme na dopředu vyhřátý plech, vložíme péct do trouby a do pekáče na spodku trouby nalijeme vroucí vodu. Dvířka trouby rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se vytvořila. Při této teplotě pečeme prvních 10 minut, potom teplotu trouby snížíme na 200 °C a pečeme ještě 50 minut.
Upečený kváskový bramborový chléb vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlý chléb pokrájíme na krajíce a můžeme ho podávat jako přílohu k různým jídlům anebo samostatně s pomazánkami, paštikami, šunkou, různými uzeninami a podobně.
Kváskový bramborový chléb ze špaldové mouky je mnohem zdravější než ten obyčejný. Chléb je vynikající pro nemocné, ale i zdravé lidí. Chléb má příjemně oříškovou chuť. Kváskový chléb mohou konzumovat i všichni ti, kteří nesmí z jakékoliv důvodu droždí.
Tento kváskový bramborový chléb ze špaldové mouky má křupavou kůrku a nadýchanou vzdušnou měkkou střídku s početnými oky, vydrží více dní čerstvý jako v den pečení a je vláčný díky přidaným bramborám.