30 g | sůl | |
300 g | cibule | |
1 ks | bobkový list | |
6 kuliček | celý černý pepř | |
2 lžíce | celý kmín | |
1 kg | bílé hlávkové zelí | |
3 ks | křen | |
3 kuličky | celé nové koření | |
2 kuličky | celý jalovec | |
0.5 ks | jablko | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
voda |
Toto kvašené zelí je vynikající na vaření zelných polévek, na přípravu příloh z dušeného zelí, zabijačkového zelí s masem, klobásou, do zelných omáček, různých zelných salátů a množství jiných jídel ze zelí. Zelí dávám vykvasit do sklenic o objemu 0,7 litru i s víčky nebo do sklenic se závity a závitovými víčky, které se dají lehce rukou zakroutit a dobře drží.
Sklenice denně kontrolujeme, protože při kvašení zelí začne vytékat něco šťávy na podnos s typickým odérem, který nám však nyní bude připadat příjemný. Vyteklou šťávu z podnosu vylijeme, podnos utřeme do sucha a stejně i sklenice. Víčka se nám sice vydují, ale časem se vcucnou a narovnají. Pokud by některé víčko povolilo, znovu ho zatlačíme pomocí hlavice na zavařování.
V případě potřeby dolijeme převařenou vychladlou vodou a víčko vyměníme za nové. Po třech týdnech je zelí vykvašené a hotové ke konzumaci. Nyní sklenice se zelím utřeme a odložíme na polici do spíže na chladné tmavé místo. Takto vykvašené zelí vydrží tvrdé bez změny barvy, bez újmy více jak rok, mně se stalo, že i 2 roky.
Na 1 kg zelí dávám 30 g kuchyňské soli a asi 2 lžíce celého kmínu. Na 1 kg zelí dávám také 300 g cibule. Do jedné sklenice potom dáme dospod 1 bobkový list, 6 kuliček celého černého pepře a 3 kuličky celého nového koření. Někdy dám i 2 kuličky celého jalovce.
Do některých sklenic přidávám pár kousků očištěného křenu, zelí zůstane tvrdší. Do dalších sklenic zase kyselé jablko (obvykle Golden Delicius) pro zlepšení chuti, anebo i křen a i jablko.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena