13.5 dkg | sůl | |
3 l | voda | |
3 kg | okurka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
kopr | ||
vinný list | ||
křenový list |
Do pětilitrového kameninového hrnce si nachystáme asi 3 kg větších okurek, převaříme 3 l vody, přidáme 13,5 dkg soli a necháme projít varem. Na dno hrnce dáme krajíček chleba v plátýnku. Je to pro rychlejší kvašení, ale není to nutné. Okurky propícháme vidličkou a klademe do hrnce. Prokládáme koprem, vinným listem a křenovým listem. Po naplnění zalijeme nálevem, může být i teplý. Hrnec zatížíme, aby okurky byly potopené v nálevu. Asi po 10 dnech můžeme kvašáky koštovat. Kvašáky jsou nejlepší k čerstvému chlebu se sádlem.
Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!
Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
Okurka - dopřejte si ji pro krásu i zdraví
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
Autor:igorhrotík
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena