Kuskus zalijeme vývarem ze zeleninového bujonu. Necháme odstát, dokud se tekutina nevstřebá a kuskus promícháme vidličkou, aby zůstal sypký. Přidáme nasekanou šalotku.
Chřest omyjeme, odstraníme dřevnaté konce, bílý chřest oloupeme si 2 cm pod hlavičkou a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazouchy svážeme kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Až začne vřít, přidáme 2 lžíce soli, lžíci cukru a polovinu citronu. Vaříme zvlášť bílý a zelený chřest, vaříme po dobu přibližně 10 minut.
Vychladlý chřest nakrájíme na 2 cm kousky a přidáme ke kuskusu. Osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a citronem podle chuti a zdobíme rozdrobeným kozím sýrem.
Kuskus s chřestem a kozím sýrem podáváme jako lehký zdravý hlavní chod.
Zdroj: Billa