2 stroužky | česnek | |
3-4 ks | česnek | |
1 ks | cibule | |
1 ks | bobkový list | |
2-3 kuličky | nové koření | |
4-5 kuliček | celý černý pepř | |
1 balení | kuřecí polévková směs | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
petrželka | ||
směs | ||
1 ks | vejce | |
strouhanka | ||
majoránka | ||
1 špetka | mletý černý pepř | |
200 g | drůbeží játra | |
podle potřeby | ||
kořenová zelenina |
Pokud nechceme přemýšlet, co dát do vývaru, aby byl ten nejlepší, stačí zakoupit kuřecí polévkovou směs, ze které bude vývar opravdu skvělý. V této směsi je vše, co chutný a silný vývar potřebuje. Kuřecí maso opláchneme a dáme do hrnce s vodou. Vody dáme tak, aby maso bylo ponořeno plus 2 - 3 cm navíc. Osolíme, přihodíme tak 4 - 5 kuliček celého pepře, 2 - 3 kuličky nového koření, 1 menší bobkový list a vaříme. Šum, který se tvoří na polévce (není to špína, ale sražené bílkoviny, které by ve finále zbytečně kalily polévku), sbíráme a dáváme pryč. Asi po půlhodině varu a sesbírání šumu, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), omytou cibuli i se slupkou, dva česneky i se slupkou, které rozmáčkneme. Vaříme dalších cca 45 - 60 minut, až bude maso měkké a vývar dokonalý. Potom vývar přecedíme přes hustější sítko, kuřecí maso obereme od kostí a kůží, nasekáme na kousky (stejně jako vařenou mrkev) a vrátíme do polévky. Pokud máme rádi v polévce i vařenou petržel či celer, přidáme je také. Je čas si připravit hmotu na knedlíčky. Zhruba 20 dkg drůbežích jater očistíme, naškrábeme nebo umeleme, nastrouháme či rozmixujeme na kaši. Přidáme celé vejce, mletý černý pepř, utřené 3 - 4 stroužky česneku, majoránku a trošku strouhanky. Těstíčko musí být tak středně husté. Jestli je hustota tak akorát, zjistíme, když polévku necháme vařit, namočíme do ní 2 lžičky a těmito lžičkami vytvarujeme knedlíčky jako nočky a vhodíme do polévky. Pokud se nočky nerozpadávají, je těstíčko tak akorát. Potom už jen namáčíme lžičky do horké polévky, tvarujeme knedlíčky a jeden za druhým házíme do horkého vývaru. Pokud nejsme perfekcionisté, tak stačí jedna horká lžička, kterou nabíráme jednu hromádku za druhou a házíme do vařící polévky. Knedlíčky povaříme zhruba 10 minut. Je-li to potřeba, dochutíme solí a pepřem a přidáme nasekanou čerstvou petrželku nebo libeček. Do polévky lze samozřejmě přidat i domácí nudle, ale nutné to není. Velikost játrových knedlíčků záleží na vás. Já dělávám většinou hromádky zhruba 2 cm velké, trošku to nabude vařením. Pokud děláme vývar ke slavnostnější příležitosti, pak by měly být knedlíčky tvarované a větší a na talíři pěkně upravené. Kuřecí vývar s nadýchanými játrovými knedlíčky ihned podáváme na stůl k jídlu.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Ivv
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena