1.5 paličky | česnek | |
1 ks | citron | |
2 ks | červená řepa | |
4 ks | kuřecí stehno | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
2-3 snítky | čerstvý tymián | |
zálivka | ||
250 ml | vývar | |
3 lžíce | med | |
1 lžíce | grilovací koření | |
0.3 lžičky | chilli paprika |
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a osolíme. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na větší dílky. Omytý citron nakrájíme na silnější plátky. Velkou paličku česneku překrojíme na polovinu a rozebereme na neoloupané stroužky. V misce rozmícháme med s vlažným vývarem, přidáme chilli papriku a grilovací koření. Do pekáčku rozložíme červenou řepu, kterou poklademe kuřecími stehny, obložíme česnekem, plátky citronu a snítky čerstvého tymiánu. Vše zakapeme olejem a zalijeme medovou zálivkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Během pečení maso potíráme výpekem a podléváme podle potřeby vývarem. Pečená kuřecí stehna s červenou řepou a česnekem rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory, jasmínová rýže nebo jen bílé pečivo.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena