1 ks | cibule | |
8 ks | žampiony | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
600 g | kuřecí maso | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
zelenina | ||
koření | ||
mletý pepř | ||
příloha | ||
2 lžíce | máslo | |
500 g | brambory | |
100 ml | mléko | |
1 hrst | petrželová nať | |
500 g | dýně Hokaido |
Kuřecí maso (stehenní řízky nebo prsa) si nakrájíme na kostky, očištěné žampiony na plátky. Na pánvi zpěníme cibulku, kterou jsme si nakrájeli na jemno. Zarestujeme kuřecí maso, také žampiony. Okořeníme oblíbeným kořením či zelenými bylinkami, osolíme, přidáme nakrájenou libovolnou zeleninu (nebo rozmraženou směs), zarestujeme, zalijeme smetanou a přikryjeme poklicí. Kuřecí směs přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a dusíme cca 20 - 30 minut. Mezitím si připravíme přílohu. Brambory a dýni očistíme, nakrájíme na kostičky a přemístíme do hrnce, přidáme sůl, kmín a vaříme doměkka. Poté slijeme vodu, ihned zalijeme připraveným mlékem, přidáme máslo, zakryjeme poklicí a necháme na vypnuté plotýnce. Po chvíli rozšleháme ručním šlehačem na dýňové pyré. Můžeme vmíchat nakrájenou nať z petrželky či dochutit jen pepřem. Kuřecí směs s dýňovým pyré podáváme jako teplou večeři, dozdobíme ještě bylinkami či čerstvou zeleninou.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Rychlé večeře za babku: 7 receptů, které vám usnadní život
Pokud hledáte recepty na rychlou a chutnou večeři, které nezatíží vaši peněženku, máme pro vás pár tipů. Zaručujeme, že příprava nezabere příliš času na samotnou přípravu a pochutná si celá rodina. Zkuste třeba houbové noky, domácí langoše, guláš z čočky nebo brambory z jedné pánve.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena