1 ks | cibule | |
3 stroužky | česnek | |
120 g | rajčata | |
0.5 ks | zelená paprika | |
40 g | zelené olivy bez pecek | |
300 g | kuřecí paličky | |
150 g | rýže | |
550-600 ml | drůbeží vývar | |
100 ml | bílé přírodní víno | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
tymián | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
šafrán |
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Okapané zelené olivy bez pecek překrájíme na poloviny. Zelenou špičatou papriku zbavíme semínek a nakrájíme na jemné kostičky. Očištěná rajčata spaříme vroucí vodou, poté je oloupeme a nakrájíme na kousky.
Kuřecí paličky očistíme, osolíme, opepříme a v hluboké pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran opečeme dorůžova. Opečené maso vyjmeme z pánve a odložíme stranou. K výpeku přidáme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku s česnekem. Poté přidáme papriku, rajčata a olivy. Zeleninu krátce opečeme, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a šafránem a jakmile se koření rozvoní, přilijeme víno a vše za stálého míchání povaříme, dokud se alkohol neodpaří. Na zeleninu rozložíme opečené kuřecí paličky, vše zasypeme rýží a zalijeme silným vývarem. Směs promícháme a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a na mírném teple dusíme přibližne 18 až 20 minut, dokud se všechen vývar nevsákne a rýže nebude dostatečně měkká. Během dušení již paellu nemícháme.
Dušené kuřecí paličky se zeleninou a rýží rozdělíme na porce a podáváme s oblíbenými listovými saláty jako hlavní chod.
Mušle neboli slávky – jezdíte za nimi k moři? Poradíme, jak si je dopřát i doma!
Mušle neboli slávka jedlá patří mezi delikátní mořské plody, jejichž konzumaci musí předcházet důkladné očištění. Patří ke středomořským delikatesám, které si my, Češi, rádi dopřejeme jednou za rok na dovolené, ale zařadit je do běžného jídelníčku se zatím většina z nás zdráhá.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena